Wednesday, 28 May 2014

TEKNOLOGI Jet Turbo eXtreme - JTX


JTX adalah minyak pelincir berprestasi tinggi yang dirumus khas menggunakan teknologi TRIBOLOGY iaitu anti geseran dan menjadi perawat enjin terkini. Minyak JTX ini menggunakan bahan-bahan yang berkualiti tinggi dan dan menepati spesifikasi dan standard piawaian antarabangsa dan sesuai untuk kegunaan enjin petrol, diesel dan NGV.


★ Tribologi ialah bidang kajian sains dan teknologi tentang geserankehausan dan pelinciran serta pembangunan teknologi dalam mengoptimisasikan proses geseran di dalam bearing, alat transmisi, enjin, dan elemen-elemen mesin yang lain.Teknologi pelinciran yang berkait rapat dengan tribologi merupakan teknik mengurangkan daya geseran dan hakisan menerusi bahan pelincir dan penggunaan bahan pelincir pada kawasan geseran.
 

 TCF adalah selaput atau filem yang ade dalam JTX 1000 untuk mengelakkan geseran dan hakisan di dalam bearing, alat transmisi, enjin, dan elemen-elemen mesin yang lain.

ANTI OKSIDA & ANTI KARAT
 Bila matikan enjin, minyak hitam akan mendap ke bawah (sump).Kemudian apa akan terjadi...?  Pernah tak kita rasa susah untuk hidupkan enjin pada waktu pagi..?
Mesti ada kan. Ini disebabkan minyak pelincir dah termendap dekat bawah enjin (sump) dan enjin tersebut menggunakan minyak pelincir yang tidak mengandungi TCF.
 Bila enjin susah nak dihidupkan, pengewapan akan berlaku disebabkan terdapat udara pada bahagin besi enjin. Dan disebabkan itulah enjin kite boleh karat. Dah la minyak turun, susah nak dihidupkan, enjin pulak berkarat.
TCF yang akan pastikan minyak pelincir JTX 1000 nih tak turun ke bawah enjin walaupun enjin sudah dimatikan. TCF jugak lindungi enjin dari berkarat.

ANTI ASIDIK & ANTI HAUS & ANTI KELADAK
 Bila minyak pelincir mempunyai fungsi TCF nih, pergeseran dalam enjin akan jadik 0 atau hampir kepada TIADA. Kenapa tiada? Ini disebabkan pergeseran di dalam enjin di lakukan oleh TCF. Bahagian-bahagian besi di dalam enjin hanya bergeser pada lapisan TCF tersebut. Sebab itulah enjin tak haus dan tiada wear and tear.Dengan bahasa lainnye jugak tiada carbon dan sludge (keladak)



MAKNA KOD MINYAK PELINCIR
 Setiap botol minyak pelincir pasti ada tertera kod-kod tertentu, sebagai contoh SAE 10W50. Apa itu SAE 10W50....?
Kebiasaannya minyak pelincir enjin telah digredkan mengikut standard SAE (Socity of Automotive Engineers) iaitu sebuah badan professional bagi kejuruteraan automotif. Pengredan minyak pelincir banyak bergantung kepada indeks kelikatan atau viscosity index dimana minyak pelincir ini telah diuji pada suhu tertentu sehingga ianya tidak lagi dapat berfungsi dan melindungi enjin.



★ W pada kod minyak pelincir bermaksud winter iaitu rating kelikatan minyak pelincir yang diuji pada suhu ENJIN sejuk dan angka tanpa huruf W pula ialah minyak pelincir yang diuji pada suhu ENJIN panas. Jadi 10W adalah tahap kelikatan minyak pelincir pada suhu sejuk dan 50 ialah tahap kelikatan minyak pelincir pada suhu panas. Semakin besar angka yang ditunjukkan, semakin tinggi daya tahan minyak pelincir itu terhadap kepanasan operasi enjin. Di negara bermusim sejuk, minyak pelincir yang mempunyai nilai W rendah adalah penting bagi memudahkan enjin  dihidupkan.

★ Setiap rating minyak pelincir mempunyai tahap ketahanan tertentu. Sekiranya ianya melepasi tahap yang ditetapkan, minyak pelincir tidak dapat bekerja sebagai pelincir (minyak pelincir menjadi cair).

★ SAE10W40 / juga bermaksud ianya adalah minyak pelincir multi-grade kerana ianya mempunyai kadar kelikatan berubah, iaitu dari kurang likat pada suhu sejuk kepada lebih likat pada suhu panas. Sungguh pun Malaysia bukanlah negara bermusim sejuk, minyak pelincir multi-grade turut memainkan peranannya dan ianya telah menjadi standardyang telah ditetapkan oleh pengeluar kenderaan.


12 KELEBIHAN MINYAK PELINCIR JTX


 ANTARA PENGGUNA MINYAK PELINCIR JTX



FEEDBACK PENGGUNA JTX






HARGA / PRICE:-


Sangat murah berbanding minyak pelincir fully sintetik yang lain. Kenapa saya cakap murah? Call saya untuk maklumat lanjut....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...